Unelma omasta designista

Elokuje on pieni yhden naisen, eli minun Anne Kleemolan, oululainen korukäsityöyritys. Kuutisen vuotta sitten aloimme pitkänlinjan käsityöntekijä-äitini kanssa yhdessä miettiä korujuttuja, ja kokeilimme eri materiaaleja. Yritysnimi Elokuje oli pulpahtanut päähäni jo paljon aiemmin, jonka sitten viimein rekisteröin aputoiminimeksi vuoden 2017 lopussa. 

Käsillä tekeminen ja tuunaaminen on ollut meillä kotona maatalossa aina läsnä. Kierrättämistä, uusiokäyttöä ja DIY-värkkäämistä on harrastettu jo paljon ennen kuin siitä tuli hip. Päätoimeni on graafinen suunnittelu yhden ihmisen Elovisual-yrityksessäni. Tietokonetöilleni tämä on erinomaista vastapainoa ja visuaalisena suunnittelijana pystyn itse tekemään kaikki markkinointimateriaalini nettisivuista lähtien.

“Mallisto” on tässä vuosien mittaan muuttanut muotoaan hiljaiseloon jääneistä boho chic -tyylin surffikoruista kierrätyskoruihin. Kierrätys- ja ylijäämämateriaalien käyttö tuntui tässä yltäkylläisessä ja roskaan hukkuvassa maailmassa ainoalta järkevältä vaihtoehdolta toteuttaa omaa design-unelmaa. Se ei ole pelkästään ekologista vaan rajaa myös hyvin design-ideat, ettei mene suunnittelija ihan ähkyyn.

Cyclo Cross -kisat Raksilassa 2020. Kuva: Mika Kankainen.

Rakkaudesta lajiin

Koruissa käyttämäni ylijäämämateriaalit tulevat harrastusteni kautta. Elokujeen isoin ja näkyvin korukokoelma on Remankeli, joka käyttää materiaalina pohjoisen polkuja rullanneita romuksi päätyviä maastopyörän osia, kuten sisäkumeja ja ketjuja. Itse maastopyöräilijänä pääsen hyville korumateriaaliapajille. Lukuisat paikalliset ja tutut harrastajat varmistavat, että työstettävää löytyy.

Juttu Remankelista Mun Oulu -julkaisussa: https://www.munoulu.fi/artikkeli/-/id/remankelissa-loistavat-kumit-ja-ketjut

Skinnaamista Lyngenissä

Uudempi materiaalilöytö on nousukarvat. SkiSkins-koruni ovat karvapintaisia hauskoja vapaalaskuskinien ylijäämäpalasista tehtyjä kaunistuttajia. Takamaastoissa hoitamattomilla rinteillä viihdyn itsekin.

Väriä mallistoon tuo miellyttävän pehmeä värjätty ylijäämäporonnappa. Sen ostan palasina paikalliselta kinnastekijältä. Boheemeja ja värikkäitä Boho Chic -koruja valmistuu sillon tällöin edelleen, kun iskee halu hypistellä ja yhdistellä vanhoja korukiviä.

 • Elokuje Handicrafts DesignTorilla Pikisaaressa

  Elokujeen ensimmäinen tapahtuma: DesignTori Pikisaari 2018

 • Pikinen käsi pitelee katkennutta pyöränketjua

  Ketjunkatkojan kätöset

 • Anne talvipyöräilee Kukastunturilla

  Mahtista talvipyöräilyä Ylläksen poluilla

 • Isä sirkkelöi vanhasta ladonseinästä korutelinettä

  Myös korutelineet valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Iskä sahaa vanhan heinäladon seinälautaa.

 • Äitin kanssa Remankelipajalla Toholammilla

  Äitin kanssa Toholammin "pajalla"

 • Remankelikorujen tuotekuvausta lähipolulla

  Rannekorujen kuvaussessio menoillaan